Wykorzystanie farb termochromowych dla wskazania osiągnięcia zadanej temperatury na etykietach napojów oraz żywności
Żywność w hurtowniach i marketach każdego dnia narażona jest na niekorzystne warunki, które mogą bezpośrednio wpływać na jej świeżość i zdatność do spożycia. W celu gwarancji jakości korzysta się obecnie z wielu nowoczesnych rozwiązań. Jednym z nich są na przykład farby termochromowe. Mają wiele zalet, między innymi wysoką skuteczność i stosunkowo niskie koszty. To właśnie sprawia, że są tak chętnie wybierane! W jaki sposób stosuje się farby termochromowe w celu znakowania żywności?
Krótki wstęp: czym tak właściwie są farby termochromowe?
Wśród wszystkich farb specjalnych, farby termochromowe są bardzo czułe na wszelkiego rodzaju zmiany i wahania temperatury. Kolor może odbarwiać się na różne sposoby w zależności od typu farby. Może całkowicie stracić barwę, nieco zmienić jej natężenie lub całkowicie się zmienić pod wpływem określonego progu temperatur. Najpopularniejsze pigmenty pod wpływem wzrostu temperatury bledną, a przy jej spadku stają się bardziej intensywne.
Można spotkać wiele różnych rodzajów farb termochromowych. Podstawowy podział obejmuje odwracalne i nieodwracalne. Te pierwsze mogą pod wpływem temperatury znikać, a następnie przy jej zmianie, ponownie się pojawiać. Proces ten można powtarzać wielokrotnie. Natomiast w przypadku produktów nieodwracalnych, kolor odbarwia się tylko raz i nie wraca następnie do poprzedniego stanu. Takie zmiany mogą być efektem różnej, określonej przez producenta temperatury.
Ciekawym rozwiązaniem są również farby termochromowe dwuzakresowe. Tracą one kolor w jednej temperaturze, a odzyskują w innej. Można też mówić o tak zwanych farbach interwałowych, które zachowują swoją barwę tylko w określonym zakresie temperatur. Jeszcze innym typem są farby termochromowe ciekłokrystaliczne. Na skutek wzrostu temperatury zmieniają one kolor w tęczowych barwach. Obecnie wiele rodzajów farb termochromowych znajduje zastosowanie w znakowaniu żywności i każdy sprawdza się w innych celach.
Znakowanie żywności pasteryzowanej przy pomocy farb termochromowych nieodwracalnych
Legislacje krajowe w kwestii znakowania i odpowiedniego kodowania żywnością wciąż się rozwijają. Producenci żywności poddawanej pasteryzacji poszukują zatem rozwiązań, które pomogą im poprawić bezpieczeństwo produktu oraz dać gwarancję prawidłowo przeprowadzonego procesu konserwacji. Takim rozwiązaniem okazały się właśnie farby termochromowe. Dużym atutem jest ich odpowiednie przystosowanie do nanoszenia na wszelkiego rodzaju opakowania, zarówno aluminiowe puszki, jak i folię spożywczą. Farby specjalne są trwałe, nie rozmazują się i pozostają czytelne.
Farby termochromowe nanosi się na opakowanie w celu zagwarantowania, że żywność przeszła przez proces pasteryzacji. Zmieniają one barwę w temperaturze od 70 do 115°C, co jest gwarancją, że produkt został poddany obróbce cieplnej. To nie tylko znak dla producenta, że partia spełnia wymogi i może zostać dopuszczona do sprzedaży, ale również dla klienta, który ma świadomość jakości i świeżości nabywanego produktu. W tym przypadku najczęściej stosowane są farby termochromowe z efektem nieodwracalnym, to wystarczy, by pokazać, że proces miał miejsce.
Farby specjalne dwuzakresowe a głębokie mrożenie żywności
Alternatywą dla farb termochromowych nieodwracalnych jest rozwiązanie dwuzakresowe. W przeciwieństwie do tych pierwszych farby dwuzakresowe mogą być wykorzystane również do znakowania bardzo niskich temperatur. Kolor zmienia się dopiero w momencie osiągnięcia temperatury granicznej. Do swojego stanu pierwotnego wraca wtedy, gdy żywność znajdzie się po znacznym przekroczeniu niższej (przeważnie minusowej) temperatury.
Farby termochromowe dwuzakresowe stosuje się do znakowania żywności głęboko mrożonej. Gdy znajdzie się ona w niekorzystnych warunkach i w zbyt wysokiej temperaturze, zmienia swój kolor. Proces można odwrócić dopiero, osiągając temperaturę kasowania, która jest znana jedynie producentowi.
Farby termochromowe odwracalne i interwałowe do wyznaczania odpowiedniej temperatury
Również farby termochromowe odwracalne stosuje się do znakowania żywności. Odbarwiają się one, gdy zostanie osiągnięta określona temperatura, po ponownej zmianie, farba wraca do poprzedniej barwy. Takie rozwiązanie doskonale sprawdza się na przykład do znakowania napojów. Farby termochromowe informują o odpowiednim schłodzeniu produktu, dzięki czemu może on być skonsumowany w najlepszych warunkach. Podobnie jest z gotowym jedzeniem. Niekiedy producenci decydują się na nadrukowanie znaczników, dzięki którym klient wie, w którym momencie żywność będzie odpowiednio podgrzana.
W przypadku żywności, która wymaga określonego przedziału temperatur, doskonale sprawdzają się farby termochromowe interwałowe. Ich działanie polega na odbarwianiu się na skutek temperatury mieszczącej się w ściśle określonym zakresie, dzięki czemu można kontrolować warunki przechowywania żywności.
Z chęcią doradzimy jaką farbę lub lakier specjalny wybrać do Twojego projektu!
Produkty „szyte na miarę” to nasza specjalność.